Revolta a Síria


ÚLTIMES NOTÍCIES:


  • La periodista americana Marie Colvin ha mort en un bombardeig en la ciutat Síria d'Homs. Marie Colvin ja havia escapat altres vegades de la mort durant els seus reportatges de guerra, en un dels quals va perdre un ull. En el seu últim reportatge a la ciutat rebel, hores abans de morir, havia descrit la mort d'un nen ferit per una explosió. "Avui he vist morir a un nadó. Absolutament terrible." van ser les últimes paraules que Marie Colvin va dirigir a la BBC.
  • Aquests mateixos bombardejos d'Homs impedien l'evacuació de la Creu Roja.









"L'orient mitjà està en una època de profunds canvis polítics. Règims que es creien fermament instal·lats en el poder, han caigut o tenen el seu poble a un pas de la revolta. Els països nord-africans són l'escenari de manifestacions massives. Els islamistes, per fi tenen la força d'oposar-se contra els seus líders com han vist fer els seus països germans en una onada.
Tot va començar amb un verdurer de Tunísia que es va revolucionar davant el govern per els drets del seu pais. Aquestes queixes, li van causar la mort. La seva ira va despertar sobre la realitat a milions d'habitants de Tunísia. El que va començar com a una petita revolta local, es convertí en una gran cadena de revolucions i protestes. A partir d'aquí, primer de tot es va dirigir cap a Algèria i Jordània per a demanar reformes polítiques reals.
El poble revolucionari al fer-se més gran cada cop, perd la por a enfrentar-se contra els seus corruptes líders. Per molta policía que hi hagués la lluita ja estava lliberada i no serviria de gaire. La qüestió ja no era si la rebel·lió s'extendria, sinó quan, perquè la lluita ja havia començat i amb molta força.
TUNÍSIA-ALGÈRIA-EGIPTE-LÍBIA-SÍRIA?"


SÍRIA:
Fa vuit mesos, quan els tunesians van acabar amb el règim de Ben Alí i els egipcis amb el de Hosni Mubarak, els siris van llançar un missatge contundent al seu president Bashar el Asad: "Tu seràs el següent." 


La opocició siriana encara no ha aconseguit el seu objectiu. Deixant enrere més de 4.000 civils morts, segons xifres de la ONU, fan front a un present en el que coexisteix un conflicte que s'ha convertit en una guerra civil amb un Asad que, no obstant el seu clar aïllament internacional, fa cas omís a tota crítica o sanció i s'aferra al poder.
Les divisions religioses a les que s'afronten el país fan que la situació sigui encara més tensa. Això complica els problemes de Síria tant a dia d'avui com a un futur sense el president Asad. 


Els orígens d'aquests conflictes es basen en el que passà anteriorment a la "Declaració de Damasco" en la que els diveros grups fan un crit per una "reforma pacífica i gradual" del que es defineix com un "règim autoritari i totalitari", fent referencia a la familia d'Asad, que ostenta el poder des de fa més de 40 anys. 
Aquest text es firma amb l'objectiu de que no s'oblidin la represió que Siria ja va viure amb Hafed Asad, pare del actual president, i que va deixar capítuls tan obscurs com els del any 1982 en Hama, on Hafed va enviar a les seves tropes per a aplastar una revolta islamista. Van morir 30.000 persones. 











No hay comentarios:

Publicar un comentario